Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma - Suomen Kiipeilyliitto ry.
Johdanto
Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisen sekä lain asettamien määräyksien toteuttamiseksi SKIL ry on laatinut yhdenvertaisuussuunnitelman osaksi liiton toimintasuunnitelmaa.
Suunnitelma on laadittu tukemaan Suomen Kiipeilyliiton toimintaa ja yhdenvertaisuuden toteutumista. Tavoitteena suunnitelman lisäksi on myös tutkia ja pohtia tehokkaimpia ja sopivimpia tapoja yhdenvertaisuuden edistämiselle ja tutkimiselle lajiliiton toiminnassa. Yhdenvertaisuus on aina ollu SKIL ry:n toiminnan yksi tärkeimmistä perusarvoista. Olympiakomitean Reilun Pelin periaatteet ovat tärkeässä roolissa toiminnassa.
Suunnitteluprosessin kuvaus
Liiton hyväksymää suunnitelmaa on ollut tekemässä hallituksen vapaaehtoistyöntekijä yhteistyössä muun hallituksen kanssa.
Erityisryhmien edustajista suunnittelutyössä olivat mukana haastattelun myötä myös ulkomaalaistaustaisia (muuta kuin suomea äidinkielenään puhuvaa) liiton jäsentä.
Suunnitelmaa varten tehtiin alkukartoitus Valo ry:n laatiman liikuntajärjestöjen yhdenvertaisuuskartoitus -kyselyn mukaisesti. Kyselystä tiedotettiin liiton hallituksessa, liiton valiokuntien jäsenille sekä jäsenseuroille. Kysely on avoin kaikille liiton jäsenille ja siitä tiedotettiin sekä suomeksi että englanniksi.
Tilannekartoitus
Yhteisen pohdinnan myötä hallituksessa tultiin siihen tulokseen, että avoin keskustelu ja haastattelut liiton jäsenten kesken ovat tehokkain tapa saada tietoa yhdenvertaisuuden toteutumisesta. Hallituksen tavoitteena on miettiä yhä tehokkaampia tapoja kerätä tietoa yhdenvertaisuudesta.
Tilannekartoituksen myötä kehittämisalueiksi nousivat esiin kielellinen syrjintä, esteettömyys ongelmat ja vähävaraisten kiipeilyharrastuksen tukeminen. Suunnitelman alussa tarkastellaan edellä mainitut kehittämisalueet minkä jälkeen tarkastelun kohteena on muita liiton toiminnan kannalta olennaisia yhdenvertaisuuteen liittyviä aiheita.
Kielellinen syrjimättömyys
Muuta kuin suomea puhuville tehdyt haastattelut osoittivat, että yhdenvertaisuutta ei aina koeta toteutuvan liiton toiminnassa. Vaikka kiipeilykulttuuri on avointa ja ohjeita sekä neuvoa saa niin henkilökunnalta kuin harrastajilta englanniksi, kokivat haastatellut olevansa eriarvoisessa asemassa tiedotusten suomenkielisyyden vuoksi. Kartoituskyselyn tutkimustulokset osoittavat myös kehittämisen varaa vieraskielisten paremmassa huomioon ottamisessa.
Liiton järjestämä tai tukema toiminta on avointa kaikille eikä ulkomaalaistausta tai suomea puhumattomuus ole este osallistumiselle. Liiton toimisto on monikielinen (suomi, ruotsi ja englanti).
Kielellisen syrjimättömyyden edistämiseksi SKIL ry:n tavoitteena on lisätä englanninkielistä tiedotusta nettisivuillaan. Tärkeimmät tiedotteet (mm. access-tiedotteet ja Suomessa järjestettävien arvokilpailujen tiedotteet) laaditaan liiton nettisivuille myös englanniksi. Tavoitteena on myös kannustaa jäsenjärjestöjä englanninkielisen tiedottamisen lisäämiseen ja tarvittaessa olla apuna prosessissa.
Esteettömyys
Kiipeilyliiton ja jäsenseurojen sisätiloissa ja kiipeilyhalleissa järjestettäviä tapahtumia kuten koulutuksia ja kilpailuja pyritään pitämään esteettömissä sisäpaikoissa, jolloin pyörätuolilla liikkuvat ja perheelliset lastenvaunuilla liikkuvat pystyvät osallistumaan.
Ulkokallioilla on muutama paikka, joihin pääsee lähelle kalliota lastenvaunujen kanssa. Esimerkkinä: liitto tekee tiivistä yhteistyötä Metsähallituksen kanssa, minkä myötä Olhavanvuorelle Repoveden kansallispuistoon pääsee nykyään myös esteettömästi. Tosin kiipeilijät ovat tottuneet ottamaan lapset mukaan kantolaitteessa.
Harrasteryhmät ja taloudellinen yhdenvertaisuus
Kiipeilyharrastuksen ohjattua junioritoimintaa on järjestetty noin parinkymmenen vuoden ajan. Harrasteryhmät ovat yhteisiä molempien sukupuolien edustajille.
Taloudellista yhdenvertaisuutta edistetään tukemalla ja kannustamalla matalan kynnyksen harrastuspaikkojen toimintaa suurimmissa kunnissa. Jo olemassa olevia matalan kynnyksen kiipeilypaikkoja on esimerkiksi Helsingissä sijaitseva Liikuntamylly.
Kiipeilyliiton tekemä ”Kiipelyseinäopas” on osa Opetusministeriön kuntien liikuntapaikkarakentamisen tukemista varten tehtyä kirjasarjaa. Kirja opastaa kiipeilyseinien rakentamiseen esimerkiksi koulun liikuntatiloihin ja näin tukee matalan kynnyksen harrastamista.
Sukupuolten välinen tasa-arvo
Tilastoja
Molempien sukupuolien edustajia löytyy harrastustoiminnasta nykypäivänä melko tasaisesti. Toiminnanjohtajan arvion mukaan arviolta 40 000:stä kiipeilyn harrastajasta 60% on miehiä ja 40% naisia.
Suomen aikuisten maajoukkueesta miespuolisia on kaksi ja naispuolisia on yksi. Junioreiden viisihenkinen maajoukkue koostuu neljästä miespuolisesta ja yhdestä naispuolisesta.
Vuoden 2021 hallituksessa päätöksenteossa on eri sukupuolten edustajia; naisia kaksi ja miehiä kuusi. 2022 hallituksessa 3 naista ja 3 miestä. Valintatilanteissa pyritään kannustamaan vähemmistössä olevaa sukupuolta mukaan toimintaan.Valiokunnissa on melko tasapuolisesti sekä miehiä että naisia. Näissä elimissä pyritään aktiivisesti saamaan mukaan tasapuolisesti molempia sukupuolia.
Muuta
Vaikka lähtökohdiltaan kiipeily on sukupuolineutraali laji eikä sukupuoleen liittyvää syrjintää koettu tutkimustulosten mukaan esiintyvän, on hallitus tunnistanut miesten ja naisten väliseen tasa-arvoon liittyvät ongelmat myös kiipeilyn parissa. Ulkomailla on tehty muutamia julkaisuja mm. naisten kokemasta sukupuoleen liittyvästä syrjinnästä ja häirinnästä kiipeilyharrastuksessa.
Tapausten käsittely
Liiton hallitus käsittelee huolet ja valitukset ja vastaa niihin, poislukien tapauksessa jäävit hallituksen jäsenet.
Seuranta ja arviointi
Hallitus hyväksyy vuosittain kokouksessaan yhdenvertaisuussuunnitelman päivityksen. Liiton hallitus jatkaa yhdessä toiminnanjohtajan ja valiokuntien kanssa yhdenvertaisuustyön kehittämistä.
Ohje seuroille mallin luomiseen
Alkuperäisen suunnitelman tekijä: Sofia Ikineva, Suomen Kiipeilyliiton hallituksen jäsen 27.01.2017
Viimeksi päivitetty: toiminnanjohtaja Jari Koski 25.10.2021
Vastuutaho tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioille: Kiipeilyliiton hallitus