Tämä Ohjaaja- ja kouluttajakoulutusjärjestelmä on tehty antamaan peruskiipeilyohjaustaso niille, jotka työskentelevät yhden köyden pituutta vastaavissa olosuhteissa ja kiipeilykouluttajataso niille, jotka työskentelevät kouluttajina yhden tai useamman köyden pituuden reiteillä. Ohjaajan ja kouluttajan tehtävänä ohjata ja kouluttaa kiipeilijöitä. Järjestelmä ei ole tarkoitettu niille, jotka haluavat parantaa ainoastaan henkilökohtaista kiipeilytaitoaan.
Ohjaaja- ja kouluttajakoulutusjärjestelmän esittely
Ohjaaja- ja kouluttajakoulutusjärjestelmää on päivitetty 1.2.2019. Edellinen päivitys otettiin käyttöön 1.1.2011. Järjestelmän koulutusanti ja kohdennus jakaantuu kohderyhmältään kahteen osaan: etupäässä kaupallisten tahojen seikkailutoiminnan kiipeilyllisten toimintapisteiden toimintaan (KTO) ja lähinnä kiipeilyseurojen vapaaehtoiseen kiipeilyn ohjaus- ja koulutustoimintaan (KO, JKO, KKK). Järjestelmässä keskitytään hyvään ohjaamis- ja kouluttamismenetelmään, tietoihin sekä taitoihin, turvallisuuteen ja lajista nauttimiseen. Kurssien moduulien käyminen ei yksin ilman teoria- ja käytännönkoetta anna pätevyyttä ohjaus- tai koulutustoimintaan. Suomen Kiipeilyliitto ry:n koulutusjärjestelmä ei yksistään vastaa ohjaajan tai kouluttajan pätevyydestä, vaan organisaatio tai työnantaja on vastuussa siitä, onko henkilö pohjimmiltaan ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan pätevä toimimaan ihmisten parissa kiipeilytilanteissa. Järjestelmä keskittyy kehittämään teknisiä tietotaitoja, joita ohjaus- ja koulutustehtävä vaatii. Koulutusjärjestelmä ei kata:
- Yleisiä vuorikiipeilytaitoja, joita tarvitaan vuoria lähestyttäessä ja niiltä poistuttaessa.
- Ohjaajatasolla (KTO, KO, JKO) tietoja ja taitoja useamman köyden pituuden reiteistä tai niiden ohjaamisesta.
- Järjestelmä ei ota vastuuta hakijan henkilökohtaisista ominaisuuksista toimia kiipeilyohjaajana tai -kouluttajana.
- Ohjaajan toimintaa kiipeilykohteille, joille lähestyminen ei ole selkeä (veden ympäröimät kalliot) tai poistuminen kallioilta ei ole helppo.
Alla kuvina vertailu SKIL vanha koulutusjärjestelmä vs. uusi voimassa oleva
KOULUTUSJÄRJESTELMÄN OSAT
Järjestelmässä täytyy edetä vaiheittain. Tämä tarkoittaa sitä, että edellisestä tasosta täytyy saada auktorisointi ennen kuin pääsee seuraavan tason auktorisointikokeeseen. Jokainen taso koostuu ohjaajakurssista, vähintään kahden kuukauden omaehtoisesta harjoittelujaksosta ja auktorisointikokeesta. Kurssilainen näkee kurssiviikonlopun aikana uusia ideoita sekä tekniikoita ja tarvitsee tämän vuoksi harjoittelu- ja arviointiaikaa ennen koetta. Harjoitteluaikana kurssilaisen tulee harjoitella vaadittavia kiipeily- ja ryhmänohjaustaitoja niin laajasti kuin mahdollista sekä itsenäisesti että myös kokeneempien valvonnassa. Kurssilainen on velvoitettu kirjaamaan suoritukset Log-book:iin KO-, JKO- ja KKK-tasoilla. Oheiseen excel-tiedostoon on koottu suositeltu malli Log-Bookin pohjaksi. Ohessa on myös täyttämisohje.
AUKTORISOINTIKOE
Auktorisoiminen tapahtuu koetilaisuudessa, jonka järjestää SKIL:n koulutusvaliokunta. Koejakson aikana kokelas osoittaa pätevyytensä ohjaaja- ja kouluttajatyön vaatimissa asioissa. Auktorisointi- eli näyttökokeessa kokelas käytännössä suullisesti ja kirjallisesti näyttää osaamistaan vaadituissa asioissa. Kokeessa arvioidaan seuraavat osa-alueet:
- Yleistiedot ja -taidot
- Opetus- ja ohjaamismetodiikka
- Kirjallinen teoriakoe
- Pelastus- ja köysitekniikka
- Log-book (suorituskirja, ei käytössä KTO-tasolla)
Kokeessa annetaan seuraavat arvosanat:
1. Hyväksytty: Kun kaikki kokeen eri osa-alueet on suoritettu hyväksyttävästi. Auktorisoinnista saa korttimaisen todistuksen. Auktorisointi on voimassa viisi vuotta. Uudelleen auktorisointi on kuvailtu kullekin ohjaaja- ja kouluttajatasolle erikseen tasojen omilla esittelysivuilla.
2. Vaatii lisäharjoittelua: Yleisesti riittävä taso saavutettu, mutta joltakin osa-alueelta vaaditaan uusiminen. Osa-alue uusiminen on tehtävä 6 kk sisällä.
3. Hylätty: Kun esitys yleisesti on heikko tai useilta osa-alueilta vaaditaan uusiminen. Kokelaan on jatkettava harjoituksia ja suoritettava koko koe uudelleen.
HUOM!
Jos sinulla on sairauksia jotka voivat vaikuttaa kurssin läpikäymiseen (esim. diabetes, epilepsia, sydänsairaudet), sinulla on liikuntarajoite tai olet raskaana, niin ilmoita tästä kurssin järjestäjälle.