Maajoukkueen Andy Gullsten. Kuva: Peter Thulpstrup
AIKUISTEN MAAJOUKKUE
Suomen aikuisten maajoukkue 2020:
Anthony Gullsten ja Roosa Huhtikorpi
Maajoukkueesta valitaan Suomen edustajat kansainvälisiin kilpailuihin (WC, EM, MM Boulder ja lead). Koko maajoukkue osallistuu SM-kilpailuihin ja PM-kilpailuihin. Kaikki maajoukkueen jäsenet sitoutuvat antidoping-sääntöihin.
Maajoukkue (aikuisten) valitaan vuodeksi kerrallaan, kilpailukauden viimeisen kilpailun jälkeen kilpailuvaliokunnan kokouksessa tai vuoden ensimmäisen leirin yhteydessä. Kilpailuvaliokunta voi kuitenkin poikkeustapauksissa päättää hyvin menestyneen urheilijan lähettämisestä kansainvälisiin kisoihin kesken kautta. Maajoukkueen valintaperusteet ovat ensisijaisesti sijoitukset kuluneen kilpailukauden kansallisissa ja kansainvälisissä kisoissa.
JÄÄKIIPEILYMAAJOUKKUE
Omalla sivullaan: http://www.climbing.fi/content/j%C3%A4%C3%A4kiipeily-kilpailutoiminta
JUNIORIMAAJOUKKUE
Juniorimaajoukkueen toimintakenttä on aikuismaajoukkuetta laajempi. Juniorimaajoukkueen tavoitteena on lisätä kilpailemisesta kiinnostuneiden juniorien mahdollisuuksia kartuttaa kilpailukokemusta harjoitustapahtumien sekä pohjoismaisten että kansainvälisten kilpailujen ja tapahtumien kautta. Juniorimaajoukkue ei valmenna junioreita vaan valmennustyö tehdään seuroissa ja henkilökohtaisten valmentajien kautta.
Kotimaassa juniorimaajoukkueen toiminta koostuu harjoituskilpailuista sekä maajoukkueen harjoituksista. Harjoituskilpailuihin voivat osallistua kaikki kiipeilystä innostuneet ja kilpailemisesta kiinnostuneet juniorit. Ainoa vaatimus on johonkin kiipeilyseuraan kuuluminen. Tietoa tulevista tapahtumista löytyy Kiipeilyliiton tapahtumakalenterista ja kutsu lähetetään myös SKIL:iin kuuluville seuroille.
Maajoukkueen harjoituksiin voivat osallistua kaikki maajoukkuerinkiin (ja siten juniorimaajoukkueeseen ehdolla olevat juniorit). Liitto kutsuu kyseiset juniorit paikalle.
Juniorimaajoukkue valitaan kullekin vuodelle. Näiden juniorien osalta kiipeilyliitto tukee kilpailuihin osallistumista. Tuen määrä vaihtelee vuosittain ja siihen vaikuttaa kunkin maajoukkueen koko, kilpailujen määrä sekä kyseiselle maajoukkueelle varattu budjetti. Liitto tukee myös maajoukkueen ulkopuolisia urheilijoita osallistumismaksujen osalta mikäli nämä osallistuvat IFSC tai PM –kilpailuihin ulkomailla.
Juniorimaajoukkueen valinta vuodeksi 2020 (Youth A ja Youth B) tehtiin 4.-5.1.2020 pidettävässä valintatilaisuudessa Helsingin Kiipeilykeskuksessa. Aikuisten ja Juniors-sarjan maajoukkue valitaan erillisen haun perusteella.
Juniorimaajoukkueeseen 2020 valittiin 10 henkilöä. Juniorimaajoukkueeseen kuuluvan on allekirjoitettava Kiipeilyliiton kilpailijasopimus ja noudattava sen ehtoja.
Vuoden 2020 juniorimaajoukkue:
- A-pojat: Emil Yrjälä (Kiipeilyurheilijat ry.), Ilmari Piiroinen (Kiipeilyurheilijat ry.), Tomas Kaartinen (Vertikaali ry.) ja Taito Ahde (BK Climbers ry.)
- A-tytöt: Inka Kivimäki (Retkikunta Racing ry. kiipeilyjaosto) ja Heta Mattila (Kiipeilyurheilijat ry.)
- B-pojat: Elias Rintamäki (Kiipeilyurheilijat ry.) ja Hugo Talvisalmi (Retkikunta Racing ry. kiipeilyjaosto)
- B-tytöt: Rosa Arnold (Tapanilan Erä ry. kiipeilyjaosto) ja Tilda Kuikanvirta (Kiipeilyurheilijat ry.)
Juniorimaajoukkueen valinta
Vuoden 2021 juniorimaajoukkueen valintatapahtuma järjestetään Helsingin Kiipeilykeskuksessa 12.-13.12.2020. Lisätiedot tapahtumasta liitteenä.
Juniorimaajoukkueeseen valitaan enintään 10 urheilijaa. Maajoukkue on samalla sekä lead- että bouldermaajoukkue.
Juniorimaajoukkueen valintatilaisuus toimii pääasiallisena välineenä juniorimaajoukkueen valintaan. Lisäksi paikkoja voidaan jakaa muiden kilpailunäyttöjen perusteella.
Kilpailuvaliokunta tekee esityksen liiton hallitukselle Juniorimaajoukkueen kokoonpanosta jonka perusteella hallitus tekee päätöksen.
Tilanteessa jossa PM-kilpailuihin on enemmän halukkaita kuin sarjan maakiintiöt, jaetaan paikat juniorimaajoukkueen karsintatilaisuuden perusteella.
Urheiluoppilaitokseen hakevien kiipeilijöiden pisteytys
Kiipeilyliitto pisteyttää kilpailijat Olympiakomitean periatteiden mukaisesti. SKIL pisteytys info liittenä.
Antidoping ja erivapausmenettely
Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry vastaa antidopingtoiminnan, kilpailumanipulaation ehkäisyn sekä katsomoturvallisuuden ja -viihtyvyyden valtiosopimusten toimeenpanosta sekä tekee aktiivista yhteistyötä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti: https://www.suek.fi/suek
Antidopingsäännöstöt: https://www.suek.fi/en/saannostot
Kielletyt aineet ja menetelmät: https://www.suek.fi/en/kielletyt-aineet-ja-menetelmat
Urheilijan sairauden hoito voi vaatia kielletyn aineen tai menetelmän käyttöä. Silloin urheilijan tulee hakea erivapautta. Erivapausmenettely takaa urheilijoiden yhdenvertaisuuden: https://www.suek.fi/erivapaus
Liitteenä liiton antidopingohjelma, hyväksytty liiton hallituksen toimesta kokouksessa 26.3.2019